Malt
1400 g maris otter pale alemalt
400 g chokladmalt
400 g rostat korn (dehusked)
250 g biscuit malt
Mäskningsschema
Försockringsrast, 69,9 - 66,7 °C i 60 min
Utmäskning, 77,3 °C i 10 min
Humle
20 g Styrian Golding Bobek [3,20 %], koktid 75 min
Övriga tillsatser
3,5 g NaHCO3, mäskvattnet
3 ml mjölksyra (80%), mäsken
1 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
Jäst
Wyeast Brettanomyces lambicus (W5526) - 1,0 liter förkultur
Kolsyrajäsning
6,0 g socker per liter öl för att kolsyra ölen
Data
Koktid 75 min
Flaskvolym: 11,3 liter
OG: 1,049
FG: 1,014
IBU: 15
EBC: 137
ABV: 4,7 %
Utförande
2016-06-09 Förkultur satt.
2016-06-19 Bryggning, tyvärr med högre utbyte än förväntat.
2016-11-20 Buteljering.
Resultat
Ölet är svart med en krämig brun skumkrona som byggs upp vid upphällning. Doften fylls av kaffe, kakao, torkade körsbär och läder. Smaken är milt syrlig där körsbären kommer fram ännu mer tydligt. Kaffe, kakao och en viss rökighet kommer också fram. Faktiskt riktigt trevlig och inte långt ifrån vad jag ville uppnå. Kul att jästen bidragit med så pass mycket karaktär! Känns som en bra matöl som antagligen skulle fungera till det mesta.
Hade jag kunnat få till en folköl nästa gång hade det varit ännu trevligare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar