6 maj 2016

Bloody Mary

I samband med att hjälper en vän in i hembryggarträsket, så tar jag till vara på en 5 liter av denna sats som i övrigt tillfaller vännen i fråga.
Min del är i grunden en slags gose, där smaksättningen är tänkt att bestå utav tomatjuice, selleri, worcestershiresås, svartpeppar, korianderfrön, chili och salt vilket tillsätts till jäshinken för att undvika besudling av vännens fruktade berliner weisse.

Malt
1500 g pale alemalt
1500 g vetemalt

Mäskningsschema
Försockringsrast, 66,0 - 63,2 °C i 60 min
Utmäskning, 77,8 °C i 10 min

Humle
3 g Simcoe [11,40 %], koktid 60 min

Övriga tillsatser
3 ml mjölksyra (80 %), mäsken
1,5 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
1380 g tomatjuice (Kung Markatta passerade tomater), sekundären
1,5 stav stjälkselleri, sekundären
15 stänk worcestershiresås, sekundären
Ett gäng varv med svartpepparkvarnen, sekundären
1 tsk korianderfrön, sekundären
1 färsk chillifrukt, sekundären
2 nypor havssalt, sekundären

Jäst
150 ml mjölksyrabakteriekultur
1 paket Safeale US-05

Kolsyrajäsning
6,5 g socker per liter öl för att kolsyra ölen

Data
Koktid 60 min
Flaskvolym: 15 liter
OG: 1,042
FG: 1,010
IBU: 6
EBC: 7
ABV: 4,3 %

Utförande
2016-05-05 Förkultur av mjölksyrabakterier startad. Borde egentligen gjorts tidigare.
2016-05-06 Bryggning.
Vörten hälldes i en koldioxidfylld jäshink, mjölksyrabakterierna tillsattes och hinken ställdes i lägenhetens varmaste hörn.
2016-05-09 Torrjästen rehydrerades och tillsattes sedan till ölet.
2016-05-16 SG 1,010.
5 liter av satsen urtagen och ingredienserna till bloody maryn tillsatta.
Till resterande 10 liter tillsattes 4 liter juice av färska nektariner körda genom råsaftcentrifug.
2016-05-29 Buteljering av 4 liter bloody mary. Satsen smakades av med cayennepeppar, salt och citronsyra som tillsattes till sockerlagen.
44 ml mjöksyra (88%) tillsattes till delen med nektarinjuce, FG 1,009. 3 liter av denna sats smaksattes med tinktur av bourbon, vaniljstång och amerikansk hårdrostad ek.

Resultat
Serverat i ett drinkglas med selleristavar och salt runt kanten gör sig detta öl som bäst.
Färgen är rödare än jag vågat hoppats på, och även om de röda tomatpartiklarna sedimenterat till en kaka efter några månader så går det att skaka flaskan innan servering för att åter få samma röda färg.
Detta skulle kunna vara det minst öl-lika öl jag gjort, det har alla smakkomponenter som en klassisk bloody mary, men med en lite tyngre bas och ett extra fizz. Ölet, för att vara en drink, är ändå balanserad där ingen smak tar över någon annan. Citronsyra, lätt sälta, tomatjuice, svartpeppar, worcestershiresås och chilihetta finns alla med. Faktiskt rätt så rolig, och ett öl som jag personligen uppskattat nu under sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar