28 september 2015

Röd flamländare

Nu när den första flamländska rödölen buteljerats ska jästkakan återanvändas till detta öl för att se hur Roeselare blenden utvecklas. Dock är ju jästblandningen inte helt ren längre då både bottensatser från surölsflaskor tillsats samt att ölet kontaminerats med bär. Skillnaden mot förra satsen är mörkare färg samt en ökad alkoholhalt. Dessutom blir det turbid mashing eftersom att det är en teknik som fungerar bra med mitt nuvarande bryggsystem.
Om någon frukt eller krydda ska tillsättas får bero på hur ölet utvecklas, även om jag redan nu har några idéer.



Malt
3000 g pilsnermalt
3000 g viennamalt
600 g Special B
500 g Gold Swaen Red

Mäskningsschema (Turbid mashing)
45 °C i 15 minuter
52 °C i 15 minuter (Proteinrast)
65 °C i 15 minuter
72 °C i 30 minuter (Försockringsrast)
78 °C i 20 minuter (Utmäskning)

Humle
40 g Tettnang [4,20 %], koktid 75 min

Övriga tillsatser
1,0 g NaHCO3, mäskvattnet
2 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
28 g franska medelrostade ekkuber, sekundären
1000 g äpplen (svenska, Discovery), sekundären
750 g russin, sekundären
62 g färsk ingefära, sekundären
6 cm kanelstång, sekundären
3700 g blå muscatdruvor, sekundären

Jäst
Bottensatsen från Flamländskt rödöl

Kolsyrajäsning
6,0 g socker per liter öl för att kolsyra ölen

Data
Koktid 105 min
Flaskvolym: 18,3 liter
OG: 1,078
FG: 1,008 / 1,010
IBU: 18
EBC: 43
ABV: 9,3 % / 9,1 %

Utförande
2015-09-27 Bryggning.
Malten, 9,0 liter 50 °C vatten, 0,5 liter kallt vatten och 1,0 g NaHCO3 hälldes i mäskkärlet. Temperaturen hamnade på 46 °C efter omrörning där mäsken fick stå i 15 minuter.
2,0 liter kokande vatten och 0,5 liter kallt vatten tillsattes till mäsken, vilket gav 50 °C. Mäsken fick stå i 15 minuter.
2,0 liter vört tappades ut från mäskkärlet och hälldes i en gryta och fick koka upp.
5,2 liter kokande vatten tillsattes till mäsken, vilket gav 63 °C. Mäsken fick stå i 15 minuter.
4,5 liter vört tappades ut från mäskkärlet och hälldes i grytan och fick koka upp.
7,0 liter kokande vatten tillsattes till mäsken, vilket gav 72 °C. Mäsken fick stå i 30 minuter.
All vört tappades ut från mäskkärlet, hälldes i grytan och kokades upp.
Vörten i grytan (14 liter) och 1,0 liter kallt vatten hälldes sedan tillbaka ner i mäskkärlet, vilket gav 80 °C. Mäsken fick stå i 10 minuter.
3,5 liter vört recirkulerades.
Lakning med 13,0 liter vatten (88 °C) gav 26,0 liter vört i grytan & pre boil-OG 1,062.
20 liter kyld vört hälldes i glasdamejeannen (ej rengjord) som tidigare innehållit Flamländskt rödöl.
2016-03-27 Ekkuber steriliserades i ugn vid 150 °C under 15 minuter och tillsattes till ölet.
2016-10-08 SG 1,012, finns redan en hög syra.
Omkring 12 liter öl hävdes över till en ny glasdamejeanne med halvtinade frysta muscatdruvor från 2015 års skörd. En blandning av färska äpplen skurna i grova bitar, russin, skalad och skivad ingefära samt kanelstång tillsattes till resterande del av ölet.
2017-01-08 Både delen med druvor (13,5 liter, FG 1,008) och delen med äpplen (4,8 liter, FG 1,010) buteljerades. Jag hade planerat att tillsätta bourbonwhisky vid buteljeringen av satsen med druvor, men det gjorde att ölet smakade väldigt spritigt vilket gjorde till att jag avstod från denna smaksättning.

Resultat
Båda ölen hälls upp mörkröda med ett litet skum som bildas.
Delen med äpple, kanel, russin och ingefära blev kanske lite väl intensiv, men ändå intressant. Äpple, kanel, russin och karamell kommer fram tydligt i doften. Ölen är fyllig med stor smak av kanel, äpple, en del karamell och en aning av ingefära och ek. Den är enkel, med lite för kraftig smak av kanel där ingefäran nästan försvinner helt.
Den andra delen med druvor doftar rödvin, druvor, mineraliskt och lite ek. En hög syra, druvor, umami, peppar, ananas och tanniner finns i smaken.
Överlag för hög syra i båda ölen, där smaksättningarna inte heller blir klockrena. Tyvärr inte så trevliga, men kanske finns det hopp med lite lagringstid på flaskorna. Det var nog onödigt att tillsätta extra bottensatser då Roeselare själv redan ger ganska sura öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar