19 november 2013

Syringa vulgaris 2013

Om det gick att få doften från syrénblommor ner i smaken hos ett öl så hade det varit helt fantastiskt! För att inte sno fokus från syrénen så tänkte jag brygga en ganska snäll engelsk IPA med låg beska, som dessutom jäses med Brettanomyces.
För att inte få ett allt för lågt FG så använder jag mig av totalt omältade råvaror, som tar upp 20 % av hela maltnotan. Förhoppningsvis räcker det för att stoppa jästen att jäsa allt för lågt.

Malt
1050 g pilsnermalt
700 g pale ale malt (2-row)
300 g Munichmalt
250 g puffat vete
250g fiberberikade havregryn

Mäskningsschema
Försockringsrast, 65,0 - 62,4 °C i 60 min
Utmäskning, 78,0 °C i 10 min

Humle
7 g Citra [14,00 %], koktid 60 min
13,3 g East Kent Golding [6,00 %], koktid 15 min
12 g Amarillo [10,50 %], koktid 5 min
8 g Cascade [5,50 %], torrhumling 6 dygn
8 g East Kent Golding [6,00 %], torrhumling 6 dygn

Övriga tillsatser
0,8 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
2,6 krm MaltMagnus klarningsmedel, koktid 15 min
5 ml mjölksyra (80 %), mäsken
23 syrénblomsklasar (frysta), koktid 5 min

Jäst
1 rör White Labs Brettanomyces bruxellensis Trois (WLP644)

Kolsyrajäsning
5,8 g socker per liter öl för att kolsyra ölen

Data
Koktid 60 min
Flaskvolym: 7,5 liter
OG: 1,060
FG: 1,010
IBU: 43
EBC: 12
ABV: 6,7 %

Utförande
2013-05-27 Plockat olika sorters lila syrénblommor, ansat bort blad och grenar och frusit in.

2013-06-29 Bryggning. Syrénblommorna lades i vökoket i en stor nätpåse, som fick ligga kvar i jäshinken.
2013-06-30 Påsen med syrénblommor togs upp ur jäshinken och pressades ur.
2013-07-25 Omtappning till ny jäshink & torrhumling, SG 1,010.

2013-07-31 Flasktappning på 7st 750ml och 6st 375ml champagneflaskor med 29mm kapsyl.

Resultat
Ölet har en klar, gyllengul vätska med spritzig kolsyra som bygger upp ett fint vitt skum som stannnar kvar länge i glaset. Tyvärr har kolsyranivån i flaskorna ökat med tiden, och efter några månader på flaska så får man nu se till att vara snabb med upphällningen om man inte vill söla.
I både doft och smak finner jag nästan söta toner av en diffus blommighet, honung och nektar, som jag tror att syrénblommorna bidragit med. Utöver det är ölet torrt och krispigt, men har ändå en medelfyllig munkänsla. Jag finner även lätt bondgårdsfunk, citrus, peppar, nejlika, en svag örtig beska och lite alkohol när ölen värmts upp. En riktigt god öl enligt mig själv, som bara blivit bättre med tiden.
Receptet kunde definitivt innehålla mer syrénblommor nästa gång, som dessutom borde vara färskplockade (ej frusna) för att bidra med lila färg, som annars försvann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar