28 november 2015

Historisk India Pale Ale

Ja, nu har det spårat tror ni. Icke! Vi ska nämligen fylla vårt tredje ekfat, i hyllning till Magnus Härenstam. Det är i grunden ett liknande ekfat som Brasse, alltså ett 225 liter rödvinsfat från Bozen i Italien. Därmed är också ekfatstrion Magnus, Brasse & Eva komplett. Även detta fat är köpt genom ABM Maskiner, lite genom ett misstag eftersom att ABM Maskiner skickat fatet efter en lång väntetid utan att i förväg meddela oss.
I och med att fatet stått tomt ett tag ska det sköljas ur ordentligt med kokande vatten, få stå och svälla med en vattenlösning av fatrengöringsmedel och sedan desinficeras med svavelljus. Det ska förhoppningsvis ta död på oönskade acetobakter och samtidigt dra ur en del av rödvinssmaken från fatet. Jag tror nämligen inte att det kommer gå jättebra ihop smakmässigt med ölet.
Ölet som alla deltagare ska brygga är en så kallad Burton India Pale Ale. Typiskt för dessa öl är bryggning med hårt och sulfatrikt vatten (Ca: 300 mg/l, Mg: 60 mg/l, SO4: 640 mg/l, Na: 54 mg/l, Cl: 36 mg/l, HCO3: 236 mg/l), användning av ljus malt (i vårt fall endast pilsnermalt), stora mängder brittisk humle, jäsning på ekfat under båtfärden till Indien samt torrhumling i fatet (5-6 g/l). Detta ska vi återskapa, kanske inte båtfärden dock. Det var tydligen inte helt ovanligt att jäsa med flera olika brittiska jäststammar, så vi har sagt att man får välja en brittisk stam. Dessutom ska ett paket Wyeast Brettanomyces claussenii tillsättas för att säkerställa funket som säkerligen fanns i ölen år 1820-1900.

Malt
6000 g pilsnermalt

Mäskningsschema
Försockringsrast, 66 - 61 °C i 60 min
Lakvatten, 78 °C

Humle
100 g East Kent Golding [4,60 %], koktid 75 min
100 g East Kent Golding [4,60 %], koktid 30 min
100 g East Kent Golding [4,60 %], torrhumling 6 månader

Övriga tillsatser
20,0 g CaSO4, mäsken
1,3 g MgSO4, mäsken
3,0 ml CaCl2, (33%), mäsken
6 ml mjölksyra (80%), mäsken
2 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min

Jäst
1 paket Safale S-04 torrjäst
Wyeast 5151-PC Brettanomyces claussenii

Kolsyrajäsning
7,0 g socker per liter öl för att kolsyra ölen

Data
Koktid 90 min
Flaskvolym: 20 liter
OG: 1,060
FG:
IBU: 96
EBC: 10
ABV:

Utförande
2015-03-12 Fatet har anlänt.
2015-11-01 Bryggning av min delsats.
2015-11-28 Fyllning av ekfatet. 1200 g pelllets av East Kent Golding tillsattes till fatet tillsammans med ett paket Wyeast Brettanomyces claussenii. Fatet förslöts med silikonplugg och vattenlås efter att det lilla tomrummet i toppen på fatet blåsts ur med CO2 från tub.

2016-05-05 Ölet buteljerades.
Fatet sköljdes sedan ur med vatten för att bli av med humleresterna från alla pellets, inför fyllningen av nästa öl.

Resultat
Ölet är gyllengult med ett vitt fluffigt skum. Aromen innehåller örtig humle, kompostfunk och lite gummi. Ölen är rejält funkig med smak av gödsel, citronzest är annars frisk, mineralisk och aningen kryddig. Antagligen mycket tack vare vattenbehandlingen misstänker jag.
Ingen tydlig beska trots den höga IBU:n. Inte heller fattonerna eller vinet kommer igenom mycket, vilket kanske är lika så bra.
Brettanomyces har tagit över ordentligt i detta öl, som jag har svårt att associera till brittisk IPA. Dock är det ganska gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar