19 november 2013

Chiliporter I

Flera av de chilikryddade öl jag provat har varit väldigt goda och jag tycker att hettan ofta ger ytterliggare en dimension till ölen, som skapar komplexicitet. Det luriga är bara doseringen av chili, men jag tänker tillsätta lite i taget och smaka av efter hand, för att sedan flasktappa ölen när jag är nöjd.

Malt
2500 g pale alemalt, Maris Otter
1000 g Smoked Cherry Malt
420 g chokladmalt
250 g Crystal 200
150 g Crystal 150
100 g svartmalt

Mäskningsschema
Försockringsrast, 69,7 - 66,2 °C i 60 min
Utmäskning, 78,0 °C i 10 min

Humle
20 g Chinook [13,10 %], koktid 60 min

Övriga tillsatser
1 krm jästnäring (White Labs), koktid 15 min
4,8 krm MaltMagnus klarningsmedel, koktid 15 min
13,8 ml CaCl2 (33% lösning), mäskvattnet
2,0 g NaHCO3, mäskvattnet
7 ml mjölksyra (80 %), mäsken
35 g ekkuber
7,5 g torkad Chipotle, sekundärjäsningen
7,5 g torkad Ancho, sekundärjäsningen

Jäst
1 rör White Labs English Ale (WLP002)

Kolsyrajäsning
3,0 g socker per liter öl för att kolsyra ölen

Data
Koktid 60 min
Flaskvolym: 10,6 liter
OG: 1,073
FG: 1,030
IBU: 43
EBC: 117
ABV: 6,2 %

Utförande
2013-11-05 Bryggning.
2013-11-14 Omtappning till brun glasdamejeannne, rostad ek (sågade ut 2x2x2 cm-kuber från stekplanka) tillsattes. SG 1,032.

 
 
2013-12-07 SG 1,032
Jag tog ett smakprov för att se hur eken påverkat ölet. Än kändes inte särksillt mycket ek, även om den kunde urskiljas i smaken. Så den ölet får allt ligga ett tag till på ek, alternativt så får jag tillsätta mer ek om jag inte blir nöjd.
Chili, som fått ligga och dra i bourbon i en vecka, tillsattes till ölet. Jag smakade lite av den bourbon som fanns kvar, och jäklar vad sting det var i den! Inte helt oväntat, men det kan nog bli bra.
2013-12-22 SG 1,030.
Chilin har gett ifrån sig mer hetta än väntat, och ölen är nu för stark, crap!
2013-12-30 Flasktappning.
2014-04-04 Omkapsylering för att sänka det lite för höga trycket i flaskorna. Inget nytt primningssocker tillsattes.
 
Resultat
En mörkt brun vätska hälls ur flaskan, som sedan ser kolsvart ut i glaset. Ett ganska stort beigt skum byggs upp, som efter några minuter sjunker undan till en ring runt kanten av glaset.
Ölet har en kraftig doft av rostat bröd, kaffe och choklad med en viss rökighet. Smaken domineras av chilihetta, som drar ner upplevelsen. Bakom chilin kan man hitta toner av mörk choklad, russin och kaffe. Som tur är fungerar ölen riktigt bra som ingrediens i grytor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar