3 augusti 2015

Husöl

Det är sällan, men nu händer det! Ett öl utan konstigheter så som kryddor, frukt eller brett, ska bryggas. Tanken är att skapa ett lättdrucket öl som fungerar till mat och andra tillställningar. Egentligen ett öl för alla tillfällen.
Jag inser att bryggandet nu kommit till ett sådant stadie att jag har omprioriterat hela syftet med min hobby. Initialt ville jag skapa experimentella öl, som inte gick att köpa på vårt kära monopol, samt att skapa intressanta smakupplevelser. Det är fortfarande en stor anledning till varför jag håller på med hembryggning, men med detta öl har en ny värld öppnats. Nämligen den självförsörjande delen av bryggandet. Jag har tidigare haft en tanke om att aldrig behöva köpa öl, utan att kunna stimulera mig med endast hembrygder. Och att jag faktiskt kommit hit beror väl på att jag själv tror att jag har kunskap och erfarenhet nog för att skapa rena snygga öl utan felsmaker och liknande, vilket ju är positivt.
Mitt husöl inspireras av De Rankes snygga och rena jäsprofil. Deras XX Bitter är för besk för min smak, men någonting åt det hållet är önskvärt. Om jag nu ska kategorisera in ölet i en stil så får det väl bli en belgisk blond. Dessutom är Göteborgs kranvatten som gjort för ljusa öl. Lite efterforskning har gjort att jag kommit fram till följande recept av en modifierad XX Bitter.

Malt
3200 g pilsnermalt

Mäskningsschema
Försockringsrast, 65,3 - 62,7 °C i 60 min
Utmäskning, 77,8 °C i 10 min

Humle
24 g Hallertauer Mittelfrüh [3,60 %], koktid 60 min
40 g Hallertauer Mittelfrüh [3,60 %], koktid 10 min

Övriga tillsatser
7 ml mjölksyra (80 %), mäsken
1 krm jästnäring (White Labs), koktid 10 min
½ krm protafloc (granulat), koktid 10 min

Jäst
½ paket SafBrew T-58

Kolsyrajäsning
6,0 g socker per liter öl för att kolsyra ölen

Data
Koktid 90 min
Flaskvolym: 11,1 liter
OG: 1,056
FG: 1,010
IBU: 25
EBC: 8
ABV: 6,1 %

Utförande
2015-08-03 Bryggning. Jäsning vid 17,5-18,0 °C under första veckan.
2015-08-10 Uppstegning av temperaturen mot 22,4 °C påbörjad.
2015-08-17 Jäshinken flyttad ut i rumstemperatur.
2015-08-22 Buteljering.

Resultat
Ölet hälls upp och ett vitt skum bildas, men sjunker ihop på några sekunder. Det lämnar ölen med en helt blank yta, vilket är tråkigt. Det gör i och för sig också att ölet passar sig bra att dricka direkt från flaskan. Någon specialmalt eller omältat kanske skulle förbättra skummet. I övrigt är ölet helt klart med en fin gyllene färg.
Smakmässigt är det nära vad jag hade hoppats på. Den är tydligt belgisk, men ändå ganska rund och mild med fokus på fruktighet framför pepprighet, där skumbanan är tydligast. Kolsyran är angenäm och gör ölet friskt ihop med en lätt örtig humletouch.
Har fungerat bra till många matkombinationer och uppskattats av folk som annars inte är ölnördar. 

Jag har börjat fundera på om min syresättningsmetod efter kok av vörten gör att jag får öl med försämrad skumstabilitet. Normalt sett vispar jag vörten intensivt under 3 minuter med en stor ballongvisp, det gör oftast också att ett tjockt skum bildas på ytan. Och har de proteiner som bygger upp skummet en gång denaturerats så kommer inte mer skum att bildas vid upphällning av ölet ifrån flaska. Därför tänker jag i fortsättningen prova att endast hälla den kylda vörten ifrån gryta till jäshink och sedan skaka jäshinken innan tillsats av jäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar