28 maj 2014

Nya försök

Här kommer ett försenat inlägg om mitt senaste försök till spontanjäsning.
Jag passade på att utföra försöket under påskhelgen då temperaturen legat stabilt över nollan under några dagar. Liksom förra gången så utfördes experimentet uppe i Dalsland i området runt farmors hus.

Precis som tidigare så gjordes vörten på torkat ljust maltextrakt, lite jästnäring och humle där beräknat OG och IBU hamnade på 1,040 respektive 10.
2,2 liter het vört hälldes i två olika desinficerade jäshinkar (samma hinkar som vid förra försöket om det skulle ha någon påverkan). Bomullsnätpåsar träddes över båda hinkarna, för att skydda mot att stora föremål skulle falla ner i vörten samt insekter.

Sats C
Hinken med vört placerades på farmors bakgård bland blåbärsris. Vörten exponerades under natten i 11 timmar och då varierade temperaturen mellan 5,5 - 8,0 °C.


Sats D
Den andra hinken bars iväg en lite längre bit ifrån huset och ställdes istället uppe på det för alla kända Tomteberget, med utsiktsplats över sjön intill. Vörten exponerades under 13 timmar och under tiden varierade temperaturen utomhus mellan 5,5 - 9,0 °C.

Nätpåsarna togs av och ersattes med lock och vattenlås. Hinkarna togs in inomhus där fermentationen satte fart efter några dagar i båda hinkarna. Mögelkolonier växte tyvärr också fram ganska snabbt.
Efter 15 dygn skakades bottensedimenten upp och innehållet överfördes från de båda jäshinkarna till var sin glasdamejeanne. Ingen silning gjordes för att bli av med de mögelliknande kolonier som bildats ovanpå vörten. Ungefär 1/6 kryddmått rehydrerad torrjäst (Safale US-05) tillsattes till varje damejeannne.
Båda satserna luktade funkigt på olika sätt, men jag befarar att möglet som bildats i jäshinkarna redan har gett smak och förstört satserna.
Och till sist kommer här en dagsuppdatering. Initialt efter omtappningen skummade de båda satserna ganska friskt under jäsningen, och en del mögel bildades i sats C. Efter 3 månader ska första provsmakningen ske och då får vi se hur det gått. Tills dess står nu ölen i sina damejeannner här hemma och jäser så sakteliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar